درحالی که به سبک طراحی داخلی چینی به اندازه سبک های اسکاندیناوی یا باروک پرداخته نمی شود، یکی از قوی ترین و رساترین سبک های طراحی است که همواره در حال تکامل است و تعادلی هماهنگ بین طراحی سنتی و مدرن برقرار می کند (ترکیبی از مینیمالیسمی راحت و دنج و سبک های التقاطی)
تقلیل دادن طراحی داخلی باشکوه کشوری با وسعت و میراث غنی چون چین، به یک یا چند ویژگی مشخص کار دشواریست. اگر به فضای داخلی چینی بنگریم، سطوح براقی از چوبهای تیره و لاکی، فانوسهای کمنور، عناصر تزئینی، مبلمان و صفحههای مشبکی که با دقت و ظرافت تراش خوردهاند توجهمان را به خود جلب میکنند. همچنین پالتهای رنگی در این سبک اغلب شامل رنگهای خنثی و گرم است و با تناژهای تند و اشباعشده قرمز (در فرهنگ چینی این رنگها خوشیمن در نظر گرفته میشود) ترکیب میشود.
سبک طراحی چینی به طور شگفتانگیزی به دلیل زیبایی و سادگی آن چون خطوط و سطوح ساده که متأثر است از مکتبهای آیینی و مذهبی چینی بهویژه آیین ذن، مورد توجه قرار گرفته.
یکی از عناصر کلیدی در فضای داخلی چینی این است که فضاها بازتابکنندهٔ حس هماهنگی و همچنین پیچیدگی در طراحی همراه با ترکیبی از رنگ های گرم هستند.
در ادامه برخی از عناصر کلیدی را که طراحی داخلی چینی را واقعاً منحصر به فرد می کند فهرست کردهایم.
پالت رنگی جلبتوجهکننده و گرم در سبک کلاسیک چینی:
دکوراسیون سنتی چینی شامل رنگ های پرجنبوجوش و جسورانه است. محبوب ترین ترکیب در این سبک، قرمز و سیاه است که از رنگهای سنتی مورداستفاده در طراحی داخلی چینی به شمار میرود. چینیها رنگ قرمز را با خوش شانسی، شهرت، پول، شادی و مرتبط میدانند. همچنین این رنگ سنتی برای لباس عروس است که نماد طول عمر میباشد. رنگ مشکی برای چینیها با قدرت، ثبات، دانش و اعتماد پیوند خورده است. ترکیب دیوارهای قرمز رنگ با درهای مشکی و تزئینات چوبی، کنتراست قابل توجهی را در یک فضای داخلی ملهم از این سبک ایجاد می کند.
چوب کاربردی در مبلمان طراحی کلاسیک چینی:
مبلمان سبک سنتی چینی عمدتاً مبلمان به سبک دورهٔ کلاسیک مینگ و چینگ است. این نوع مبلمان به شکلی ساده و خطی است. این ساختار تنون و مورتیس را به کار می گیرد و صفحات دندانی را بین قطعات با دهانه های بزرگ قرار میدهد. نوار دندانهای، حلقهای، رولی شکل و غیره؛ تکنیک های تزئینی روی چوب شامل کنده کاری، خاتمکاری است. موادی نیز به طور گسترده جهت روکش و تزئین روی چوب استفاده میشود، از جمله مینا، مروارید، بامبو، دندان، یشم، سنگ و غیره. با توجه به الزامات کلی، مناطق کوچک روباز یا منبت باید در مناطق محلی ساخته شود. به طور کلی با الگوهای فرخنده با مضامین غنی تزئین شده است که به آن بوگو می گویند. مضامین الگوهای منقوش بیشتر برگرفته از اسطورهها و داستانهای تاریخی چینی است که شامل حیوانات، گیاهان، کوه ها و رودخانهها، شخصیتها، شکلها، ظروف و غیره استفاده میشود.
بامبو یک عنصر همهکاره در چین است – نه تنها غذای اصلی پانداها، بلکه نماد فضیلت چینی است که به عنوان نمادی از ارزش های سنتی چینی و هماهنگی بالقوه بین بشر و طبیعت مورد حمایت قرار می گیرد. هر قسمت از گیاه بامبو برای چینیها دارای معنای معنوی است، برای مثال: ریشهٔ عمیقاش نشان دهنده عزم و اراده است و ساقهٔ بلند و صاف آن نماد افتخار است که استفاده از بامبو را در این سبک در همهٔ زمینهها -به شکل قاب عکس، کرکره و جزئیات مبلمان- به یک امر ضروری تبدیل کرده است. از طرفی معماران چینی بیشتر و بیشتر به بامبو به عنوان یک مصالح ساختمانی پایدار روی میآورند.
از سویی سازندگان چینی رنگهای لاکی مختلف میسازند تا روی مبلمان حک کنند و صحنههای هنری بیعیب و نقصی را خلق کنند. استفاده از این تکنیک از دورهٔ باستانی سلسلهٔ مینگ محبوبیت پیدا کرد. اخیراً، لاک زدن روی دیوارها نیز اعمال شده است.
به دلیل احترام به جزئیات و دقت در طراحی داخلی، مشبککاری اغلب در طراحی داخلی چینی دیده می شود. مشبکها را می توان روی هر عنصر چوبی از درب کابینت گرفته تا کرکره مشاهده کرد. پارتیشن چوبی در این سبک نیز عنصریست که حریم خصوصی و انزوا را به فضا اضافه میکند. تختهای سنتی سایباندار بعضاً دارای شبکههای مشبکی در قسمتهای داخلی و خارجی پنلهای چوبی هستند، به طوری که الگوهایی ترسیم میکنند که هندسی و بیشتر معاصر یا مبتنی بر نقش گل هستند.
مهمترین عنصری که در سبک کلاسیک چینی به شدت خودنمایی میکند پارتیشن دستساز چوبی است که از یک قاب بامبو و یک تکه کاغذ برنج بزرگ در داخل با کتیبهها و نمادهای طبیعت و کاخهای سلطنتی ساخته میشود.
نورپردازی در طراحی کلاسیک چینی:
در مورد نورپردازی، معمولاً کم نور و راحت است و فانوس های کاغذی یکی از محبوب ترین راه های نورپردازی با قاب چوبی یا فانوس کاغذی دایره ای است که در مرکز اتاق معلق است.
کاغذ دیواری در طراحی کلاسیک چینی:
کاغذ دیواریهای چینی اغلب با دست و رنگ های درخشان و جزئیات پیچیده نقاشی میشدند.
اگرچه این عنصر جزئی از طراحی سنتی چینی نیست، اما جهت نشاندادن زیبایی هنر و مناظر چینی در قرن ۱۸ شکوفا شدند و در قرن ۱۹ گسترش بیشتری یافتند. نمونههای اصلی این کاغذهای دیواری در غرفه سلطنتی در برایتون وجود دارد.
به طورکلی چیدمان در طراحی داخلی کلاسیک چینی متقارن و متعادل، صحیح و پایدار است این در حالیست که جزئیات تزئینی از طبیعت پیروی میکنند و اساس طرح گلها، پرندگان، ماهیها و حشرات بر چوب با دقت جلا داده میشوند و سرشار از تفاوت است که به طور کامل روح زیبایی شناسی سنتی چین را بازتاب میدهد.
سبک طراحی داخلی سنتی چینی بیشتر به سیرت و جوهرهٔ باوقار و مفهومی غنی از «موهبت» توجه دارد. این دیدگاه در نمایش مبلمان گرفته تا چیدمان اثاثیه، اغلب رویکرد متعادلی را برای دستیافتن به یک فضای ثابت و باشکوه اتخاذ میکند و همچنین از طریق فضاسازی به دنبال تزکیه نفس است. کاشی دیوارهای سنتی چینی غالباً از رنگ اصلی مصالح ساختمانی استفاده میکنند، چوب را رنگ میکنند و روکش میکشند و از نقاشیهای رنگی برای تزئین آنها بهره میبرند.